Cardiganen

Rasen kommer ursprungligen från England och då närmare bestämt Welsh. Det fins två varianter på rasen det är Cardigan och Pembrok .
  Cardiganen är den äldsta av dom två ,den daterar tillbaka till 1000-talet på kelternas tid . Redan då trors den har används som vallhund .Skillnaden mellan dom två är bland annat att Cardiganen är större och alltid har svans den har också större öron .Den andra markanta skillnaden är färgerna Pembroken finns i gul-vit,röd-vit ,trefärgad ,sobel. Cardiganen finns i alla färger den får dock ej vara vit med färgade teken utan den skall alltid vara färgad med vita teken , och den finns  i  färgerna , röda-vita ,svarta-vit , bruna , brindel, sobel, blå mearl  och rödmearl ,trefärgade .
       Cardiganen är en utmärkt familjehund , men den älskar att få jobba med huvudet för det är en mycket intiligent hund och den gillar utmaningar så som lydnad och agillity och natuligtvis att valla för det är ju det som är dess användnings område .Och dom är mycket lätt lärda och fungerar jätte bra i lydnad också.Den är också bra på att spåra.Och kan annvändas som eftersökshund.

Nyx i favorit fotöljen

Lady